Nieuws


Op deze pagina zullen wij u regelmatig op de hoogte houden van nieuws items over brandbeveiliging. Dit kunnen normwijzigingen, interessante weetjes, gebeurtenissen of andere belangrijke zaken omtrent brandbeveiliging en VDB Advies zijn.

VDB Advies in brandbeveiliging Nieuws

10-12-2015 Onderzoek brand De Notenboom in Nijmegen gepubliceerd

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en de Brandweeracademie, onderdeel van het instituut Fysieke Veiligheid (IFV), hebben de brand van 20 februari 2015 in wooncomplex De Notenhout in Nijmegen onderzocht. Doel van dit onderzoek was om als brandweerorganisaties te leren van dit zware incident waarbij vier mensen zijn omgekomen door de enorme rookontwikkeling. De brandweer heeft overigens adequaat opgetreden en de prioriteit gelegd bij het evacueren van de veelal verminderd zelfredzame bewoners.

Duidelijk naar voren komt dat brandcompartimenten zoals de woningen en trappenhuizen, nog niet wil zeggen dat dit ook rookcompartimenten betreffen. Tevens zijn in wetgeving geen aanvullende eisen gesteld wanneer het gaat om verminderd zelfredzame personen in een woongebouw zonder aanvullende zorg. Denk hierbij aan extra vluchtwegen of installatietechnische voorzieningen zoals een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie.

Lees hier het gehele onderzoeksrapport.